Gebroken schouder
Laatste update:
Geschreven door Bauke Kooistra, orthopedisch chirurg
Heb je een gebroken schouder? Botbreuken (fracturen) van de bovenarm en het schouderblad komen helaas veel voor.
Deze pagina bevat medische informatie over botbreuken van het grote schoudergewricht: namelijk van het bovenarmbot en van de schouderkom.

Wat is een gebroken schouder?
Schouderbreuken komen veel voor en ontstaan door een ongeval, zoals een val of een ongeluk. Een botbreuk noem je ook wel een fractuur.
In dit artikel hebben we het over 2 typen schouderbreuken:
- Breuk van en rond de kop van de schouder. Dit is dus in het bovenste deel van de bovenarm. Dit noem je een proximale humerus fractuur.
- Breuk van de kom van de schouder. Dit noem je een glenoïd fractuur.
Wat is het probleem precies?
Breuk van de kop van de schouder (proximale humerus fractuur)
De meest voorkomende schouderbreuk is een gebroken schouderkop. De schouderkop kan, door een val, op verschillende manieren breken.
- De schouderkop kan in zijn geheel afbreken van het bovenarmbot. Meestal staat de breuk mooi. Maar soms staan de bot delen te ver van elkaar af.
- Maar de schouderkop kan ook nog in kleinere stukken breken. Op deze kleinere stukken afgebroken bot hechten vaak belangrijke schouderpezen (rotator cuff pezen) aan. Het stukje bot dat meestal afbreekt, heet het tuberculum majus. Meestal staat deze breuk ‘goed’. Maar soms staan de bot delen te ver van elkaar af.
- Soms is de schouderkop én gebroken, én uit de kom.
Breuk van de kom van de schouder (glenoïdfractuur)
De kom van de schouder is een stuk kleiner dan de kop. De kom is eigenlijk het uiteinde van het schouderblad. Je noemt het ook wel het glenoïd.
Meestal ontstaat hier een breuk op het moment dat de schouderkop uit de kom of bijna uit de kom gaat. De breuk noem je dan ook wel een benige Bankart lesie. Zie ook de pagina over schouder instabiliteit.
Meestal zijn dit kleine breuken. Maar soms is een groot deel van de kom afgebroken en ligt het afgebroken deel niet meer goed op zijn plek. Je kunt je voorstellen dat de kom dan eigenlijk te klein wordt, als je de breuk niet herstelt met een operatie.
Oorzaken
Een gebroken schouder kan voorkomen bij verschillende ongevallen:
- Een val of botsing direct op de schouder
- Een val op een uitstrekte hand
Mensen met botontkalking (osteoporose) hebben meer kans op een gebroken schouder als zij vallen (bron).
Wat voel ik
De symptomen van een gebroken schouder zijn:
- Pijn
- Bloeduitstorting rond de schouder of arm
- Onvermogen om de arm zelf te heffen
- Soms is de okselzenuw gekneusd of beschadigd. Dat zorgt dan voor een verminderd gevoel van de huid aan de buitenkant van de bovenarm
Diagnose
Een botbreuk van de schouder is meestal goed te zien op een röntgenfoto. Op de röntgenfoto kunnen we ook zien of de schouder nog in de kom staat. Belangrijk is dat de foto wel op een goede manier wordt genomen.
Bij complexe schouderbreuken maken we ook nog een CT-scan. Dat is een soort driedimensionale röntgenfoto scan. Daarop kunnen we meer details zien. Vooral of alle gebroken botten nog goed genoeg op hun plek staan.
Behandeling
De behandelingen voor schouderbreuken kun je onderscheiden in behandeling zonder operatie en behandeling met operatie. De meeste breuken behandelen we zonder operatie. Omdat dit bij de meeste mensen een net zo goed resultaat geeft als na een operatie (bron).
Operaties worden meestal gedaan bij
- breuken met een open wond
- breuken waarbij de schouderkop ook uit de kom is
- breuken waarbij de botdelen te ver uit elkaar staan.
- breuken die niet zijn genezen zonder operatie (dit weet je dus pas maanden later)
Hieronder bespreken we de verschillende behandelingen.
Wat kan ik zelf doen tegen de klachten?
- Zorg dat je voldoende pijnstillers inneemt.
- Houd de arm in je mitella. Zo krijgt de breuk rust en heb je minder pijn.
Kan ik het erger maken?
Ja, in de eerste weken na het ongeval kun je de breuk verslechteren door teveel te bewegen.
Behandelingen zonder operatie
De behandeling zonder operatie bestaat uit pijnstillers, het dragen van een mitella en eventueel fysiotherapie.
Mitella (schouder immobilizer)
Doordat je de arm laat rusten in een mitella krijgen de gebroken botten rust om te genezen. Behandeling met een zogenaamde ‘collar and cuff’ kan ook. In beide gevallen hangt de arm rustig op je buik.
Hoe lang je de mitella moet dragen, hangt af van het type breuk, en hoe ‘stevig’ de breuk op zijn staat. Bespreek dit met je behandelend arts.

Oefeningen en fysiotherapie
Het doen van oefeningen en fysiotherapie kan zinvol zijn. Maar hoeveel oefeningen en wanneer je ermee mag beginnen, hangt af van de breuk. Bespreek dit dus ook met je behandelend arts.
Vervolgafspraken
Als we besluiten tot een behandeling zonder operatie, zijn er vervolgafspraken nodig om te kijken of de botbreuk goed blijft staan. En of de breuk geneest.
Duur van herstel
Kleine breuken zullen sneller herstel dan grote breuken. Een kleine breuk zoals die van het tuberculum majus, kan na 3 maanden een vrijwel volledig herstel geven. Maar na een grote breuk van de schouderkop kan het herstel zeker 1 jaar duren.
Hoe goed herstelt de schouder na een breuk?
Helaas wordt de schouder niet altijd meer ‘de oude’. Ook al geneest de breuk goed. Het kan zijn dat de arm niet meer volledig hoog kan worden opgeheven. Maar gemiddeld kunnen mensen de arm toch voldoende heffen om goed te kunnen functioneren (bron).
Ook kan het zijn dat er nog lichte pijn blijft bestaan (bron). Gemiddeld geven mensen na 1 jaar hun schouder een rapportcijfer 7. Maar daar zitten ook veel positieve en negatieve uitschieters bij (bron).
In het algemeen herstelt de schouder beter van kleine breuken dan van complexe, grote breuken (bron).
Behandeling met operatie
Zoals gezegd behandelen we breuken van de schouder soms toch met een operatie.
Conclusie
Botbreuken van de schouderkop en schouderkom genezen vaak goed met behandeling zonder operatie. Maar in specifieke gevallen kan worden gekozen voor een operatie, om de botdelen weer op zijn plaats te zetten. Bij een ‘gunstige’ breuk herstelt de schouder vaak binnen een aantal maanden. Bij een meer complexe breuk kan het herstel zeker 1 jaar duren. En het kan zijn dat de schouder dan niet herstel naar het oude niveau.
Zie ook: Operatie voor een gebroken schouder
Veelgestelde vragen over schouderbreuken
Hoe lang duurt het om te herstellen van een schouderbreuk?
Het herstel van een schouderfractuur varieert afhankelijk van de ernst van de breuk, maar duurt meestal tussen de 3 en 12 maanden. Bij ernstige breuken kan het zijn dat het herstel niet volledig zal zijn.
Heb ik fysiotherapie nodig nadat mijn schouderfractuur is genezen?
Dat hangt er van af hoe het met de schouder gaat. Als u nog moeite heeft om de schouder te bewegen terwijl de breuk is genezen, kan een fysiotherapie behandeling nuttig zijn.
Zijn er oefeningen of activiteiten die ik moet vermijden na een schouderbreuk?
Na een schouderbreuk moet u gedurende zeker enkele weken activiteiten vermijden waarbij u de arm moet tillen of belasten. Zogenaamde ‘slinger’- of ‘pendel’-oefeningen mogen vaak wel. Overleg dit met uw behandelend arts.
Ik heb mijn schouder gebroken in het buitenland en ik moet hieraan geopereerd worden. Hoe snel moet ik hieraan geopereerd worden?
Er is alleen echt spoed als
- er een open wond bij de breuk is, of
- als de schouderkop uit de kom is en er niet in kan worden gezet, of
- als er belangrijke bloedvaten of zenuwen zijn beschadigd
In andere gevallen hoeft een operatie niet op dezelfde of de volgende dag plaats te vinden.