Profiel

bauke kooistra Orthopedisch chirurg – Schouder, elleboog, knie

Dr. Bauke Kooistra is orthopedisch chirurg en heeft zich gespecialiseerd in klachten van de schouder en elleboog.

Op 15-jarige leeftijd onderging hij een intensieve behandeling ten gevolge van een verkeersongeval. Deze behandeling inspireerde hem om orthopedisch chirurg te worden. Hij heeft de passie van zijn behandelaars van destijds overgenomen in de zorg voor zijn eigen patiënten nu. 

Tijdens zijn studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen deed hij promotieonderzoek aan de afdeling Chirurgie in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis onder leiding van dr. L. Strobbe. In 2011 promoveerde hij op dit onderzoek en enkele maanden later behaalde hij zijn artsexamen.

Vervolgens is hij van 2012 tot 2018 opgeleid tot orthopedisch chirurg in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De laatste periode van zijn opleiding heeft hij een subspecialisatie op het gebied van elleboogchirurgie in het Amphia Ziekenhuis in Breda gedaan onder leiding van prof. D. Eygendaal en dr. B. Thé.

Na zijn opleiding heeft Dr. Kooistra zich verder toegelegd op de schouder- en elleboogchirurgie door een tweetal specialisaties (fellowships) op dit deelgebied te volgen. Hierin trainde hij met internationaal gerenommeerde experts in behandelingen van de traumatologie (ongevallen), prothesiologie (gewrichtsslijtage) en sportsletsels (artroscopie) van deze gewrichten. Het eerste fellowship was in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam onder leiding van dr. D. van Deurzen en prof. M. van den Bekerom. Het tweede fellowship deed hij onder leiding van prof. O. Verborgt en prof. R. van Riet in het Algemeen Ziekenhuis Monica in Antwerpen, waar ook veel internationale topsporters worden behandeld.

Sinds 2020 is Dr. Kooistra fulltime werkzaam binnen een gesubspecialiseerd team van 5 orthopedisch chirurgen in Medische Kliniek Velsen. Hij behandelt zowel (top)sporters met letsels van schouder en elleboog als slijtage van schouder en elleboog. Ook behandelt hij breuken (fracturen) van de schouder en arm. De orthopedisch chirurgen uit het team waarin hij werkt kennen elkaar van de opleiding tot orthopedisch chirurg en dit maakt de samenwerking onderling erg prettig. Dr. Kooistra hecht groot belang aan interdisciplinaire samenwerking met bijvoorbeeld fysiotherapeuten. 

Lid wetenschappelijke verenigingen

  • Nederlandse Orthopedische Vereniging
  • Werkgroep Schouder en Elleboog van de Nederlandse Orthopedische Vereniging
  • Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (Lid Wetenschapscommissie)
  • European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy

Proefschrift

  • Cytological diagnosis of breast lesions – a re-appraisal. Department of Surgery. Radboud Universiteit Nijmegen, 2011.