Overzicht van schouderoperaties

Home 9 Schouder operaties

Laatste update: 16 april 2024

Schouderoperaties

E

Schouderprothese

E

Rotator cuff repair (schouderpees hechten)

E

Laterale clavicularesectie

E

Operatie bij schouder uit de kom (Bankart repair en Latarjet)

E

Operatie voor AC-luxatie

E

Operatie voor gebroken schouder

E

Operatie voor gebroken sleutelbeen

E

Operatie lange bicepspees schouder

Ik voer alle bovenstaande behandelingen uit. 

Klik op een operatie in dit overzicht voor uitgebreide informatie over de operatie. 

Wilt u meer weten over een bepaalde schouder aandoening (niet zozeer over een operatie dus), ga dan naar de pagina over schouderklachten.

Veelgestelde vragen

Wat is de wachttijd voor een schouderoperatie ongeveer?

In de praktijk duurt het ongeveer 4 tot 6 weken voordat de operatie kan plaatsvinden. Dat is gerekend vanaf het moment dat we samen hebben besloten tot de operatie. Bij spoed is het natuurlijk korter. Namelijk zo lang als verantwoord is.

Hoe moet je slapen na een schouderoperatie?

Veel mensen slapen ‘half-zittend’ in de periode na een schouderoperatie. Zodat ze maar niet op de geopereerde schouder draaien in hun slapen. Maar half zittend slapen is heel onpraktisch en veel mensen slapen daardoor dan slecht. 

Veel mensen zijn namelijk ‘zij-slapers’. Daarom raad ik altijd aan om op de andere schouder te liggen. Maar dan niet volledig, maar slechts ‘half’ op de zij. Zegmaar het midden tussen op de rug en op de zij.  Leg dan 2 grote kussens in je rug en 1 kussen tegen je buik. Zodat je niet in je slaap alsnog op de geopereerde schouder kan draaien!

Is een schouderoperatie pijnlijk?

Dat hoeft niet. Je krijgt namelijk vlak voor de operatie een plaatselijke verdoving van de arm. Die werkt door tot ongeveer 12 tot 24 uur na de operatie. Het is wel heel belangrijk om direct na de operatie te beginnen met je voorgeschreven pijnstiller pillen. Ook al heb je nog geen pijn! Zo voorkom je dat je pijn gaat krijgen als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt.

Hoe lang moet je een mitella na een schouderoperatie?

Dat hangt ervan af wat er tijdens de operatie is gedaan. Als er bijvoorbeeld een pees is gerepareerd, moet je vaak 6 weken in een mitella. Dag en nacht. Zodat de pees weer kan vastgroeien. 

In andere gevallen wordt er alleen iets weggehaald. Dan kan het zijn dat je maar 2 weken in een mitella hoeft.