Operatie voor een gescheurde bicepspees van de elleboog

Home 9 Elleboog operaties 9 Operatie voor gescheurde biceps elleboog

Laatste update: 16 april 2024

Geschreven door Bauke Kooistra, orthopedisch chirurg

Inleiding

Als de bicepspees helemaal afscheurt van het bot bij de elleboog, geneest dat niet vanzelf. Met een operatie kunnen we de pees weer vastzetten aan het bot. Zodat je de kracht van de bicepsspier weer kunt terugkrijgen.

Je noemt zo’n operatie ook wel een ‘distale biceps repair’.

Op deze pagina vertellen we zoveel mogelijk over de ingreep, de resultaten, mogelijke complicaties en de nabehandeling.

Wat is het probleem precies?

Bij een volledige scheur van de biceps is de pees van het bot bij de elleboog afgescheurd. Dat geneest niet vanzelf. En de pees trekt zich terug, richting de bovenarm.

Als je dus kiest voor een operatie, kun je die het best zo snel mogelijk doen. Zodat de pees weer makkelijk terug is te brengen naar de aanhechtingsplek op het bot.

Daarom raden we meestal aan om de operatie zo snel mogelijk te doen. Het liefst binnen 4 weken. Ook na 4 weken is de operatie vaak nog mogelijk (bron). Maar het kan wel nodig zijn om dan een grotere operatie te doen, met meer risico’s.

Wat is een operatie voor een gescheurde bicepspees?

Dit heet ook wel een ‘distale biceps repair’. Daarbij zetten we de pees weer vast in het bot waar hij eerst aanhechtte. Dat bot is het spaakbeen (radius).

We doen dat door een gaatje te boren in het bot. Daarna plaatsen we hele stevige hechtdraden door de pees en door een metalen plaatje. Dit metalen plaatje laten we op de andere kant van het bot ‘klemmen’. Dat plaatje werkt dan als een manchetknoop.

Tekening van operatie voor een gescheurde bicepspees bij de elleboog (ook wel distale biceps repair). De gescheurde pees is vastgezet in het bot met stevige hechtdraden en een metalen plaatje.

Operatie bij een lang bestaande (chronische) distale biceps ruptuur

Soms is de pees dan al te ver teruggetrokken. Dan kan het nodig zijn om een extra stuk pees tussen de biceps en het bot te zetten. Dat kan het een pees uit de onderarm of een hamstringpees. Zo’n pees kun je namelijk goed missen. 

Heb ik een distale biceps repair nodig?

Dat is voor iedereen anders.

Bij mensen die de arm intensief gebruiken in werk of sport, adviseren we vaak wel een operatie. Want zonder operatie mag je verwachten dat je ongeveer 50% van de kracht met draaien in de pols verliest (bron). En ongeveer 30% van de kracht met buigen van de arm (bron).

Maar als deze beperking acceptabel vindt, dan kun je ervoor kiezen om geen operatie te doen.

Daarbij moet je wel realiseren dat het in het later stadium dan vaak niet meer goed mogelijk is om alsnog een operatie te doen. Of tenminste, een operatie heeft in een later stadium meer risico’s en minder goede resultaten.

Wat zijn de ervaringen van anderen na operatie voor een distale biceps ruptuur?

De resultaten van een operatie voor een acute scheur zijn goed. Na de revalidatie is ongeveer 9 van de 10 mensen tevreden met het resultaat (bron). Daarbij kunnen meer dan 9 van de 10 mensen uiteindelijk weer goed werken. En meer dan 8 van de 10 mensen kunnen hun sport weer hervatten.

Mogelijke complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen complicaties optreden. Mogelijke complicaties na het operatief vastzetten van de biceps bij de elleboog zijn:

  • Schade aan een zenuw. In het ergste geval kunnen spieren van de hand uitvallen. Dat komt voor in ongeveer 0% tot 3% van de gevallen (bron 1, bron 2, bron 3). Vaak herstelt dit vanzelf (bron 3).
  • Opnieuw scheuren van de pees. In ongeveer 1% tot 3% van de gevallen (bron 1, bron 2). Dan kan dus een nieuwe operatie nodig zijn.
  • Vorming van nieuw, ‘teveel’ bot in het operatiegebied. In ongeveer 1% van de gevallen (bron).

Wanneer loop ik een verhoogd risico op complicaties?

  • Opnieuw scheuren van de pees kan in de eerste weken na de operatie gebeuren, als je teveel kracht zet met de arm.
  • Na de operatie moet je enkele weken indometacine slikken. Dat is om de extra botvorming te voorkomen. Neem je dit niet, dan loop je dus extra risico op extra botvorming.

Moet ik tests ondergaan ter voorbereiding op de operatie?

Als de beslissing van een operatie is genomen, zal een anesthesioloog uw algehele gezondheid beoordelen. Maar er zijn in principe geen andere tests nodig.

Wat gebeurt er voor de operatie?

De operatie gebeurt in dagbehandeling. Dat betekent in de praktijk dat je aan het begin van de avond weer naar huis mag. Maar als het nodig is, kan je een nacht blijven slapen in de kliniek.

Opname

’s Ochtends wordt je opgenomen op de verpleegafdeling. Vanuit daar ga je naar de operatiekamer.

Tijdens de operatie

De operatie gebeurt onder algehele narcose.

Verloop van een distale biceps repair operatie

De operatie duurt ongeveer 3 kwartier, en verloopt zo:

  • We maken een snee van ongeveer 3 centimeter net onder de elleboogsplooi.
  • We zoeken de gescheurde bicepspees op. Soms heeft de pees zich ver teruggetrokken naar de bovenarm. Dan kan het zijn dat we een grotere snee moeten maken. Zodat we bij de pees kunnen.
  • We hechten de pees in met stevige hechtdraden. En die hechtdraden verbinden we weer met een metalen plaatje.
  • We boren een gat in het bot waar de biceps normaal gesproken aanhecht. Dat bot is het uiteinde van het spaakbeen, vlakbij het ellebooggewricht.
  • We trekken nu het metalen plaatje, met de bicepspees eraan vast, door het geboorde gat. Het plaatje komt nu aan de ‘overkant’ van het bot te liggen. Daardoor komt de bicepspees vast in het geboorde gat te liggen.
  • We maken een röntgenfoto om zeker te zijn dat het metalen plaatje op de goede plek ligt.
  • We sluiten de huid met een oplosbare hechting.
  • U krijgt een drukverband om de arm.

De pees ligt nu dus ‘verankerd’ in het bot. Maar voor echte stevigheid moet de pees nog wel ingroeien in het bot. Dat duurt ongeveer 6 maanden (bron). 

Na de operatie

U komt terug op de verpleegafdeling. Daar controleren we uw arm en de functie van de zenuwen rond de elleboog. Als alles goed gaat, mag je aan het einde van de dag naar huis. De krijgt dan ook een verwijzing voor je fysiotherapeut mee.

Pijnstillers

We schrijven normaal gesproken de volgende pijnstillers voor:

  • Paracetamol. Bouw deze pijnstiller als laatste af.
  • Indometacine. Gebruik dit sowieso 3 weken. Ook als u geen pijn meer heeft. Dit is nodig om de eerder genoemde ‘extra botvorming’ te voorkómen. Samen met dit middel schrijven we ook een maagbeschermer (pantozol) voor.
  • Oxynorm. Dit is een morfinepreparaat. Gebruik dit alleen als bovenstaande medicijnen onvoldoende werken.

Drukverband

Je mag het drukverband na 2 dagen zelf eraf halen.

Revalidatie na een distale biceps repair

Je mag de elleboog direct weer bewegen, binnen de pijngrenzen. Je hebt dus geen mitella nodig.

We raden aan om na ongeveer 2 weken te beginnen met fysiotherapie. 

Wat heel belangrijk is, is dat je de eerste 3 maanden geen kracht zet met de biceps. Dus ga de biceps in die periode niet al trainen. Want dan kan de biceps opnieuw scheuren.

Vanaf 3 maanden na de operatie kun je de kracht in de biceps gaan opbouwen. In de praktijk duurt de revalidatie ongeveer 6 maanden.

Verwijderen van hechtingen

We hechten de huid met een oplosbare draad. Maar aan het begin en einde van de wond laten we, bewust, 2 knoopjes uitsteken boven de huid.

De knoopjes moeten 2 weken na de operatie worden verwijderd. Dit kan makkelijk met een schoon nagelschaartje.

Vervolgafspraken bij de polikliniek

Twee maanden na de operatie komt u terug op de polikliniek. Dan bekijken we de functie van de biceps. En we maken nogmaals een röntgenfoto.

Conclusie

Een distale biceps repair is een operatie waarbij we een afgescheurde bicepspees weer vastzetten aan het bot bij de elleboog. Daardoor kan de kracht in de biceps weer herstellen. Ongeveer 9 van de 10 mensen is tevreden met het resultaat, en de kans op een belangrijke complicatie is ongeveer 5 op de 100. Na de operatie mag je meteen weer bewegen, maar het duurt 3 tot 6 maanden voordat de kracht in de biceps weer op peil is.

Veelgestelde vragen

Wat is het succespercentage van een distale bicepsherstel?

Ongeveer 9 van de 10 mensen zijn tevreden met het resultaat. Bij gemiddeld 2 van de 100 mensen scheurt de pees opnieuw. Dan is een nieuwe operatie vaak mogelijk.

Ik heb mijn biceps bij de elleboog gescheurd. Moet ik nu snel geopereerd worden?

Als je de bicepskracht terug wilt krijgen, is een operatie aan te raden. Hoe sneller je dan opereert, hoe makkelijker het is om de pees weer op het bot vast te zetten. Als je langer dan 6 weken wacht, is de kans groter dat dit niet meer lukt met een ‘standaard’ operatie.

Wat is de hersteltijd voor een operatie aan de distale biceps?

Kort gezegd mag je 3 maanden geen kracht zetten met je biceps. Reken erop dat je na ongeveer 6 maanden de kracht weer terug hebt.

Wordt de operatie vergoed door de verzekering?

Ja. Je hoeft nooit eigen geld bij te betalen. Kort gezegd betaal je nooit meer dan in andere ziekenhuizen.