Elleboog op slot

Home 9 Elleboogklachten 9 Elleboog op slot

Laatste update: 16 april 2024

Geschreven door Bauke Kooistra, orthopedisch chirurg

Inleiding

Voel je dat je elleboog op soms ‘vastzit’? Alsof de elleboog even op slot zit? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Meestal een loszittend stukje bot of kraakbeen. Maar het kan ook door heel iets anders komen. Bijvoorbeeld doordat de elleboog soms half uit de kom schiet.

De behandeling hangt vooral af van de oorzaak. En natuurlijk van hoeveel last je ervan hebt. Maar vaak is het goed te behandelen. Op deze pagina lees je over die oorzaken en behandelingen van slotklachten van de elleboog.

Wat is een elleboog op slot?

Bij slotklachten van de elleboog voelt het alsof het gewricht ineens ‘vastzit’. Het lukt dan dus tijdelijk niet om de elleboog helemaal te strekken.

Met wat kracht moet je de elleboog dan weer ‘uit het slot’ bewegen. Dan kun je een klik horen en voelen. Bij sommige mensen gebeurt dit vaak. En bij anderen maar heel soms.

Wat voel ik

Tijdens een moment dat de elleboog op slot gaat, kun je 1 of meer van de volgende dingen voelen:

  • De elleboog kan ineens niet normaal strekken.
  • Een krakend gevoel of geluid.
  • Een pijnlijke klik of knak.
  • De elleboog wordt dik.
  • Een pijnscheut. Dat kan op elke plek in de elleboog zijn.

De elleboog kan vanzelf weer ‘uit het slot’ gaan. Of het kan nodig zijn om dat met een geforceerde beweging te doen.

Oorzaken

Het gevoel dat de elleboog op slot gaat kan door 2 dingen komen. Namelijk (1) doordat er iets tussen de botten van de elleboog zit, of (2) doordat de elleboog bijna uit de kom gaat. In de praktijk komt het eerstgenoemde het meest voor.

Hieronder heb ik de oorzaken verder uitgeschreven:

  • Er zit iets tussen de botten van de elleboog
    • Los stukje bot of kraakbeen (ook wel corpus liberum, gewrichtsmuis of ‘loose body’). Bijvoorbeeld:
      • bij elleboog slijtage
      • bij osteochondritis dissecans
      • na een botbreuk van de elleboog
    • Verdikt stukje slijmvlies (ook wel ‘synovial fringe’). Dat is net als een dikke wang, waar je de hele tijd op blijft bijten.
  • De elleboog gaat bijna uit de kom. Dat noem je ook wel een instabiele elleboog. Dat kan optreden na gescheurde gewrichtsband.

Bij wie komt het voornamelijk voor?

Slotklachten van de elleboog komen vooral voor bij:

  • Jongeren en jongvolwassenen. Dit is dan vaak in het kader van een Panner of een osteochondritis dissecans.
  • Mensen van middelbare leeftijd met langdurige lichamelijk zware activiteiten. Dan speelt er vaak een (lichte) slijtage van de elleboog.

Diagnose

Een goed lichamelijk onderzoek is voor de diagnose eigenlijk het belangrijkst. Daarmee kunnen we vaak vaststellen of de klachten door een corpus liberum of door instabiliteit komt.

We maken altijd een röntgenfoto. Daarop kunnen we losse stukken bot of aangroeiingen van bot zien.

Om de precieze plek van losse stukjes bot te zien, kunnen we nog een CT-scan maken. Dat is een soort 3D-röntgenfoto.

Soms kiezen we voor een MRI-scan. Daarop kun je beter afwijkingen als een osteochondritis dissecans of een verdikte slijmvliesplooi zien.

Behandeling

De behandeling van slotklachten van de elleboog hangt vooral af van de oorzaak. En van hoeveel last je ervan hebt.

Los stukje bot of kraakbeen

Als een ‘gewrichtsmuis’ het enige probleem is, kan dit makkelijk worden weggehaald. Dat kan met een kijkoperatie van de elleboog. Na de operatie mag je de elleboog weer zonder beperkingen bewegen.

Verdikte slijmvliesplooi

Dit noem je ook wel een synoviale plica of een synovial fringe. Bij buigen en strekken komt het verdikte slijmvlies dan even klem te zitten tussen 2 botten.

Een injectie in de elleboog kan een eerste behandeling zijn.

Mocht dit niet voldoende helpen, dan kunnen we het verdikte slijmvlies weghalen. Dat gebeurt met een kijkoperatie van de elleboog. Na de operatie mag je de elleboog weer zonder beperkingen bewegen.

Instabiele elleboog

Als een gewrichtsband het niet meer goed doet, kan dit ook slotklachten geven. Het herstel van een gewrichtsband kan soms met een kijkoperatie.

Maar in meer ernstige gevallen kan een bandreconstructie van de elleboog nodig zijn. Zodat het gewricht weer stabiel in de kom blijft.

Conclusie

Als je elleboog ‘op slot’ gaat, komt dit vaak door een los stukje bot in de elleboog. Als de klachten beperkend zijn, is een (kijk-)operatie vaak een goede behandeling.

Veelgestelde vragen

Wat moet er gebeuren als mijn elleboog op slot zit?

Meestal gaat de elleboog na enig bewegen vanzelf weer ‘van het slot’. Maar als de elleboog echt op slot blijft zitten, dan moet er eerst bekeken worden wat de oorzaak is. Meestal is dat een los stukje bot. Dan kan dat met een kijkoperatie van de elleboog worden weggehaald.

 

Ik heb het gevoel dat mijn elleboog op slot zit. Wat is er aan de hand?

Grofweg kunnen er 2 dingen aan de hand zijn: (1) er zit een stukje weefsel (bot, kraakbeen of slijmvlies) klem tussen de botten, of (2) de elleboog zit niet goed in de kom. Dat laatste noem je een instabiele elleboog. Door lichamelijk onderzoek en aanvullende foto’s en scans kunnen we de oorzaak achterhalen.

Kunnen losse stukjes bot in de elleboog op lange termijn schade veroorzaken?

Mogelijk wel als ze vaak klem komen te zitten tussen de botten. Dus als de elleboog vaak op slot gaat. Want op die momenten kunnen ze het nog goede kraakbeen beschadigen.