Peesscheuring schouder (cuff repair)

Wat is een gescheurde schouderpees?

De schouderpezen die op de schouderkop aanhechten, heten bij elkaar de zogenoemde rotator cuff pezen. Deze pezen zorgen voor de aansturing (met name de draaiing) van de schouderkop, zodat de arm goed in de ruimte kan worden bewogen.
Als in een of meerdere van deze pezen een scheur ontstaan, kan de schouderkop daardoor in bepaalde gevallen niet meer goed worden bewogen.

Hoe ontstaat een rotator cuff scheur?

De rotator cuff pezen kunnen afscheuren door een ongeval (meestal een val op de arm of een ontwrichting van de schouder) of door ‘slijtage’ van de pezen door het gebruik van de schouder in het dagelijks leven.

Wat zijn de klachten van een rotator cuff scheur?

  • Er kan zwakte zijn bij het heffen of draaien van de arm.
  • Het heffen of draaien van de arm kan pijnlijk zijn.

Hoe wordt de diagnose van een rotator cuff scheur gesteld?

  • Met een echo van de schouder kan de scheur worden vastgesteld.
  • Een alternatief voor de echo is een MRI-scan van de schouder. Een MRI wordt meestal gemaakt als voorbereiding op een operatie.

Hoe wordt een rotator cuff scheur behandeld?

  • Met fysiotherapie: hierbij worden de pezen rond de schouder die nog intact zijn, versterkt. Op die manier nemen zij de functie van de gescheurde pees of pezen over. Met name de ‘slijtagescheuren’, dus zonder voorafgaand ongeval, zijn vaak goed met fysiotherapie te behandelen. Ook worden rotator cuff scheuren waarvan we van tevoren kunnen inschatten dat de pezen te broos zijn om goed te kunnen repareren vaak met fysiotherapie behandeld.
  • Met een (kijk)operatie: als de scheur het gevolg is van een ongeval en als de kwaliteit van de pezen goed lijkt, kan worden gekozen voor een operatie waarbij de pees weer wordt vastgezet op het bot. Ook kiezen we soms voor een operatie bij ‘slijtagescheuren’ waarbij de klachten niet verbeteren met goede fysiotherapiebehandeling. De operatie gebeurt via een kijkoperatie (artroscopie).

Wat levert een operatie (rotator cuff repair) mij op?

U mag verwachten dat u, indien de pees tijdens de operatie goed terug op het bot kan worden gehecht, minder pijn en meer kracht in de schouder krijgt.

Wat gebeurt er voor en tijdens de operatie?

De ingreep duurt gemiddeld ongeveer een uur. Voor de operatie krijgt u een zenuwblokkade van de schouder. Deze blokkade werkt ongeveer 24 uur. Vervolgens krijgt u algehele narcose. De zenuwblokkade zorgt ervoor dat u minder narcosemiddelen nodig heeft tijdens de ingreep.

Tijdens de operatie wordt via 3 tot 6 kleine incisies de schouder van binnen geheel bekeken. Als er inderdaad sprake is van een afgescheurde rotator cuff pees dan testen we eerst met een paktang of de pees weer terug op zijn aanhechtingsplek op de schouderkop kan worden teruggebracht. Als dit zo is, dan worden 1 of meer botankers in uw schouderkop geplaatst.

Een botanker is een soort muurplug, zoals je gebruikt om bijvoorbeeld een schilderij aan de muur te hangen. Uit het botanker komen hechtdraden. De hechtdraden worden door de rotator cuff pees gestoken en vervolgens worden de hechtdraden geknoopt. Op die manier ligt de pees weer op het bot. Uw lichaam moet vervolgens zelf, in de maanden na de operatie, de pees weer aan het bot laten vastgroeien. Als laatste stap wordt een schouder-immobilizer (een soort mitella) aangelegd.

Wat gebeurt er na de operatie?

Na de operatie wordt u wakker met een gevoelloze arm in een schouder-immobilizer. U mag in principe dezelfde dag naar huis. De zenuwblokkade werkt ongeveer 24 uur, maar kan tot 72 uur na de operatie tintelingen, verminderd gevoel of verminderde kracht in de arm geven. Bij ontslag krijgt u een revalidatieschema op papier mee naar huis voor uw fysiotherapeut.

Hoe lang duurt de revalidatie na een rotator cuff repair?

Omdat de teruggehechte pees moet genezen, dient u de immobilizer gedurende 6 weken dag en nacht te dragen. Wel mag u al tijdens deze periode bepaalde oefeningen doen om de schouder toch zo soepel mogelijk te houden. Wij raden u dan ook aan om al in de eerste week na de operatie een afspraak met uw fysiotherapeut in te plannen. De fysiotherapeut kan u niet alleen adviseren over oefeningen, maar ook over praktische zaken zoals aan- en uitkleden.

U mag de eerste 6 weken niet autorijden en niet fietsen.

De eerste 3 maanden mag u niet tillen en pas na 6 maanden mag u tillen boven schouderhoogte.

De totale revalidatie na een rotator cuff repair duurt gemiddeld 9 maanden. De duur is afhankelijk van welk eindniveau u wilt bereiken (bijvoorbeeld, of u bovenhandse sporten ambieert).