Laterale clavicularesectie

Wat is een laterale clavicularesectie en waarom wordt dit gedaan?

Het gewricht tussen sleutelbeen en schouderdak (het acromioclaviculaire gewricht, ook wel AC-gewricht) bevindt zich een verdieping ‘hoger’ dan het grote kop-kom gewricht van de schouder (zie onderstaande figuur).

Bij een laterale clavicularesectie wordt het buitenste deel van het sleutelbeen weggehaald, zodat er geen contact meer is tussen de botten van het sleutelbeen en het schouderdak (het acromion). De operatie kan zowel via een kijkoperatie (artroscopische laterale clavicularesectie) als via een incisie (open laterale clavicularesectie) worden gedaan.

Een laterale clavicularesectie kan worden gedaan bij pijnklachten van slijtage (artrose) van het gewricht tussen sleutelbeen en schouderdak (het acromioclaviculaire gewricht, ook wel het AC-gewricht). De operatie wordt alleen verricht als andere behandelingen, zoals vermijden van bovenhandse bewegingen, pijnstillers en een injectie in het gewricht, onvoldoende hebben geholpen.

Wat zijn de klachten van een artrose van het AC-gewricht?

  • Pijn bovenop de schouder
  • De pijn verergert vaak bij boven schouderhoogte heffen van de arm

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Met een röntgenfoto kan de diagnose eenvoudig worden gesteld.

Kan ik de buitenkant van het sleutelbeen wel missen?

Ja, dat kan. Het sleutelbeen wordt op zijn plaats gehouden door een aantal banden. Deze banden worden tijdens de operatie niet beschadigd. Daarom zal het sleutelbeen niet verschuiven na de operatie.

Wat gebeurt er voor de operatie?

De ingreep duurt gemiddeld ongeveer een half uur. Voor de operatie krijgt u een zenuwblokkade van de schouder. Deze blokkade werkt ongeveer 24 uur. Vervolgens krijgt u algehele narcose. De zenuwblokkade zorgt ervoor dat u minder narcosemiddelen nodig heeft tijdens de ingreep.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Er zijn 2 operatietechnieken te onderscheiden:

1. Een artroscopische laterale clavicularesectie. Dit is een kijkoperatie, waarbij de schouder in zijn geheel van binnen wordt nagekeken. Het voordeel van een kijkoperatie is dat, mochten er nog andere afwijkingen in uw schouder bestaan, deze afwijkingen meteen kunnen worden behandeld. U krijgt 3 of 4 kleine incisies. Om het AC-gewricht goed te kunnen zien, wordt de zogenaamde slijmbeurs van de schouder verwijderd. Dit kan geen kwaad, want deze groeit na de operatie langzaam weer terug. Vervolgens wordt de buitenste 1 cm van het sleutelbeen weggefreest met een speciaal instrument.

2. Een open laterale clavicularesectie. Hierbij wordt een snee van ongeveer 4 cm bovenop de schouder gemaakt, waarbij de buitenste 1 cm van het sleutelbeen met een zaagje wordt verwijderd.

Wat gebeurt er na de operatie?

Na de operatie wordt u wakker met een gevoelloze arm in een schouder-immobilizer. U mag in principe dezelfde dag naar huis. De zenuwblokkade werkt ongeveer 24 uur, maar kan tot 72 uur na de operatie tintelingen, verminderd gevoel of verminderde kracht in de arm geven. Bij ontslag krijgt u een revalidatieschema op papier mee naar huis voor uw fysiotherapeut.

Hoe lang duurt de revalidatie na laterale clavicularesectie?

Wij adviseren om in de week na de operatie al een afspraak met uw fysiotherapeut te maken.

Voor de twee operatietechnieken (kijkoperatie en open procedure) is de revalidatie hetzelfde. De eerste 2 weken na de operatie draagt u een sling (een soort mitella). Deze sling is puur ter comfort. U mag uw arm er dus al zo vaak als u wilt uit halen om oefeningen of dagelijkse handelingen te doen. Na twee weken gaat de sling af. U mag dan in principe alles doen. Het heffen boven schouderhoogte kan vooral de eerste 6 weken na de operatie nog gevoelig zijn.

Hoewel een laterale clavicularesectie een eenvoudige operatie is, kan het herstel van de pijnklachten wel 6 maanden duren. Vaak ervaren patiënten echter al eerder een duidelijke verbetering.