Distale bicepspees repair
Een gescheurde biceps in de elleboog (distale bicepspeesruptuur)
De bicepsspier is een belangrijke buiger van de elleboog. Daarnaast zorgt de biceps ook voor kracht bij het draaien van de pols. De pees van de biceps hecht bij de elleboog aan op het spaakbeen.
Door een plotse sterke aanspanning van de biceps waarbij veel kracht moet worden geleverd, kan de pees van de aanhechting op het bot afscheuren (een distale biceps pees ruptuur). Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het moeten opvangen van een zeer zwaar voorwerp. De biceps kan wegens de scheur geen kracht meer leveren. Omdat de scheur niet vanzelf kan genezen, kan dit een blijvend probleem opleveren met kracht zetten in de elleboog en pols.
Wat zijn de klachten van een distale bicepspeesruptuur?
- patiënten horen vaak een knap in de elleboog op het moment van afscheuren.
- pijn in de elleboog en onderarm
- bloeduitstorting in de elleboog en onderarm
- zwakte in buigen en met name met de hand open draaien (bijvoorbeeld bij het openen van een deurslot met een sleutel). Mensen met een gescheurde bicepspees ter hoogte van de elleboog hebben ongeveer 50% minder kracht met buigen van de elleboog en 70% minder kracht met het opendraaien van de hand.
Hoe stellen wij de diagnose?
- met lichamelijk onderzoek is de diagnose vrij zeker te stellen.
- met een echografie of een MRI-scan wordt de diagnose bevestigd en wordt gekeken hoe ver de pees zich heeft teruggetrokken.
Wat levert een operatief herstel van een distale bicepspeesruptuur mij op?
Een jaar na een operatief herstel van de bicepspeesscheur is een normale kracht van de biceps te verwachten. Dit staat tegenover een belangrijk en blijvend verlies in kracht met buigen van de elleboog en draaien van de pols als er geen operatie plaatsvindt.
Wat gebeurt er tijdens de operatie?
Er wordt een incisie van ongeveer 4 centimeter gemaakt aan de voorzijde van de elleboog. Eerst verzekeren wij ons dat de pees inderdaad is afgescheurd van het bot van het spaakbeen. Vervolgens wordt de gescheurde pees opgezocht en ingehecht met een zeer stevige draad. Aan deze draad wordt een metalen plaatje (een soort boordenknoop) vastgemaakt. Dan wordt er een kleine tunnel geboord in het bot waar de pees vanaf is gescheurd. Vervolgens wordt de pees samen met het metalen plaatje eraan door de bottunnel geduwd. Het metalen plaatje steunt nu op de overzijde van het bot, waardoor de pees niet meer uit de bottunnel kan verplaatsen. De pees moet nu in de bottunnel gaan vastgroeien: dit proces duurt ongeveer 3 maanden. Tijdens de operatie wordt nog een röntgenfoto gemaakt om zeker te zijn dat de pees goed in het bot zit. De wond wordt gesloten en u krijgt een sling (een soort mitella) om.
De operatie duurt ongeveer 3 kwartier.
Wat gebeurt er na de operatie?
U gaat in principe dezelfde dag naar huis. Bij ontslag krijgt u een revalidatieschema op papier mee naar huis voor uw fysiotherapeut.
Hoe lang duurt de revalidatie?
Het herstel duurt 3 tot 6 maanden. De bicepspees is volledig belastbaar na 3 maanden.